Τα μικροπλαστικά

2021-04-21

Μικροπλαστικά. Ένας αόρατος εχθρός.

 Θοδωρής Καραγεωργάκης


Τα πλαστικά έχουν εισέλθει στη ζωή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προκαλούν περιβαλλοντική μόλυνση, απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 60-80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα είναι από πλαστικό.

Υπάρχει μια υποκατηγορία πλαστικών που ονομάζεται μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά που διαλύονται με το πέρασμα του χρόνου σε μικρότερα κομμάτια και καταλήγουν σε μεγάλο μέρος στο βυθό της θάλασσας.

Τα μικροπλαστικά προέρχονται όχι μόνο από τη διάσπαση μεγάλων πλαστικών αλλά και από είδη της καθημερινής μας ζωής που δεν φαίνονται επικίνδυνα, όπως τα καλλυντικά και τα συνθετικά ρούχα. Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες, καθημερινά ο κάθε ένας από εμάς επιβαρύνει το περιβάλλον με 2,4 mg μικροπλαστικών.

Βιοδιασπώμενες σακούλες. Μύθος ή λύση;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορες δράσεις που είτε στοχεύουν να μειώσουν τα πλαστικά, χρησιμοποιώντας μορφές τους που είναι λιγότερο επιβλαβείς είτε να τα αντικαταστήσουν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως για παράδειγμα με μεταλλικά ή χάρτινα είδη ή είδη από μπαμπού.

Μια λύση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η χρήση των διασπώμενων πλαστικών. Μιλάμε για πλαστικά που περιέχουν πολυαιθυλένιο, ένα διαλύτη που επιταχύνει τη διάσπαση των πλαστικών. Γνωρίζουμε, όμως, ότι δεν τα εξαφανίζει άρα και αυτά μπαίνουν στη λίστα των μικροπλαστικών

Πλαστικά στο πιάτο μας.

Το μέγεθος των μικροπλαστικών είναι περίπου 5mm και είναι παρόμοιο με αυτό του πλανκτόν, που είναι βασική τροφή θαλάσσιων οργανισμών. Αποτέλεσμα, καθώς τα ψάρια και άλλοι οργανισμοί δεν μπορούν να τα διαχωρίσουν, καταναλώνουν και τα δύο μαζί. Τα μικροπλαστικά προκαλούν παθήσεις ακόμα και θάνατο στους οργανισμούς που τα καταναλώνουν, λόγω της τοξικότητάς τους.

Το Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας πραγματοποίησε έρευνα στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις ελληνικές θάλασσες, με σκοπό την ανεύρεση των ποσοστών των μικροπλαστικών. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Σε πάνω από χίλια δείγματα νερού βρέθηκαν μικροπλαστικές ίνες καθώς και στο 100% των ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών του οικοσυστήματος της θάλασσας.

Ψάρια, όστρακα και μαλάκια αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής που ακολουθούμε πολλοί Έλληνες. Μπορεί μέχρι στιγμής οι έρευνες να μη μας έχουν δείξει κάποιο στοιχείο ότι η κατανάλωση των μολυσμένων ψαριών κάνει κακό στον οργανισμό μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μειωθεί η κατάχρηση των πλαστικών.

Η λύση

Ήρθε η ώρα να μειώσουμε τα πλαστικά στο μέγιστο δυνατό και με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να μη μολύνουμε παραπάνω τον πλανήτη μας που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένος. Ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιούμε αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων και δίνουμε περισσότερη σημασία στην ατομική ευθύνη.

Πηγές

https://archipelago.gr/ti-kanoume/ergastiriaki-erevna/mikroplastika/

https://echa.europa.eu/el/hot-topics/microplastics

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε