Παράξενα Φαινόμενα

2021-04-22

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Κάτια Ριτζάκη

Στον ωκεανό αλλά και τις λίμνες έχουν παρατηρηθεί αρκετά παράξενα φαινόμενα. Ένα μέρος τους έχει αναλυθεί από τους επιστήμονες, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να μελετηθούν. Για να καταλάβετε ως τώρα έχει ανακαλυφθεί μόνο το 5% του ωκεανού και είναι το μόνο μέρος στη Γη που δεν έχει αναλυθεί αρκετά. Για 10 από πιο παράξενα φαινόμενα του νερού σε όλο τον κόσμο γίνεται αναφορά παρακάτω.

1.ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Ο Ιάπωνας φωτογράφος Yoji Ookata ανακάλυψε, στο Amami Oshima της νότιας Ιαπωνίας, το 1995, στο βυθό της θάλασσας ένα απόλυτα συμμετρικό σχήμα. Το γεωμετρικό μοτίβο έχει διάμετρο σχεδόν 2 μέτρα και 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι παράξενοι αυτοί κύκλοι δημιουργήθηκαν από ένα ψάρι Puffer, με σκοπό του την προσέλκυση των θηλυκών.

Πηγές:
 https://www.psaria.gr/2012/10/01/ιαπωνία-μυστήριοι-κύκλοι-στον-βυθό-τη/
https://www.tsemperlidou.gr/mind-spa/tedx-academy/tha-meineis-me-to-stoma-anoichto-10-apistefta-thalassia-fainomena

2.ΧΩΡΙΣΜΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

Συνήθως, όταν 2 μεγάλοι ωκεανοί συναντώνται, αναμειγνύονται και είναι σαν να βλέπεις έναν ενιαίο ωκεανό. Όμως, στο σημείο που συναντιούνται ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός ωκεανός δημιουργείται μοναδικό φαινόμενο. Οι δύο ωκεανοί ανταμώνουν, αλλά τα νερά τους δεν αναμειγνύονται, δημιουργώντας ένα χώρισμα μεταξύ τους. Ένα μοναδικό χώρισμα που οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν! Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πρόκειται για ρήγμα που είναι αποτέλεσμα της τήξης των παγετώνων, που αποτελούνται από γλυκό νερό. Αυτό αναμειγνύεται με το νερό του ωκεανού, που έχει περισσότερο αλάτι, και κάνει πιο δύσκολη την ανάμειξη τους .

Πηγή: https://www.neolaia.gr/2019/11/30/to-monadiko-fainomeno-simeio-enwnis-atlantikou-indikou/

3.ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ

Κάπου ανάμεσα στο Μεξικό, κάτω από τη θάλασσα, υπάρχει ένας ποταμός που ρέει κανονικότατα. Ένα φαινόμενο της φύσης πραγματικά περίεργο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών δυτών και επισκεπτών. Το ποτάμι λέγετε Cenote Angelita και πρόκειται για ένα ποτάμι που δεν είναι ορατό σε πολλούς, γιατί βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν. Το Cenote Andelita διαχωρίζει το αλμυρό από το γλυκό νερό, μέσω ενός λεπτού στρώματος θειικού υδρόθειου. Αυτός ο διαχωρισμός επιτρέπει στο ποτάμι να ρέει. Στις δύο πλευρές των υποβρυχίων ακτών μπορεί κάποιος να διακρίνει τα φύλλα αλλά και τους κορμούς από τα δέντρα που το κάνουν να μοιάζει με ναυάγιο.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/news/155882/ενα-υπέροχο-ταξίδι-σε-έναν-υδάτινο-παράδεισο-κάτω-από-την-επιφάνεια-της-θάλασσας-σε-ένα-

4.ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΠΑΓΟ

Το φαινόμενο των «παγωμένων λουλουδιών» αναπτύσσεται από τα τρίμματα του πάγου στην επιφάνεια του, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στους -22 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις παγωμένες εκτάσεις έχει ανακαλυφθεί ότι αναπτύσσονται υποθαλάσσια διάφοροι μικροοργανισμοί. Έτσι συμπεραίνουμε ότι κάθε «λουλούδι» είναι ένα οικοσύστημα παρόμοιο με ενός κοραλλιογενούς υφάλου. Στις ρωγμές της ήδη υπάρχουσας παγωμένης επιφάνειας του νερού, αναπτύσσεται πάγος και σχηματίζονται οι ατέλειες σε σχήμα λουλουδιού μέσω του αέρα. Τα «παγωμένα λουλούδια» απορροφούν υγρασία, ενσωματώνοντας αλάτι, βακτήρια και άλλες ουσίες κατά την ανάπτυξη τους.

Πηγή : https://perierga.gr/2012/12/παγωμένα-λουλούδια-στον-αρκτικό/

5.Η ΤΑΦΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΝΩΝ

Η τάφρος των Μαριανών βρίσκεται στους Μαριανούς νήσους και είναι το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών όλου του πλανήτη. Το βάθος της φτάνει τα 10.983 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να καταλάβετε το μέγεθος της τάφρου, αν το συγκρίνουμε με το Έβερεστ, τη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, είναι μικρότερο κατά 2.00 περίπου μέτρα από την τάφρο των Μαριανών. Αυτό την καθιστά το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης. Στο κάτω μέρος της τάφρου συναντιούνται οι ατμοσφαιρικές πλάκες και το νερό από πάνω τους ασκεί πίεση χίλιες φορές παραπάνω από την κανονική ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας της θάλασσας. Παλαιότερα, η τάφρος είχε προταθεί για σημείο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων λόγω των ειδικών συνθηκών, αλλά ευτυχώς το σχέδιο απαγορεύτηκε, γιατί θα δημιουργούσε οικολογική καταστροφή. Επιπλέον, μετά από έρευνες το 2010 και το 2012, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, παρόλο τις παγωμένες θερμοκρασίες λόγω της έλλειψης φωτός, πολλά βακτήρια ζουν εκεί.

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Τάφρος_των_Μαριανών

6.Η ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Στους πρόποδες της Καναδικής οροσειράς Βραχώδη Όρη, η τεχνίτη λίμνη Abraham, κατασκευασμένη το 1972, είναι γνωστή για το μοναδικό θέαμα που προσφέρει. Τα φυτά που υπάρχουν στο βυθό της λίμνης απελευθερώνουν μεθάνιο, το οποίο παγώνει καθώς πλησιάζει στην επιφάνεια της λίμνης όπου το νερό είναι πιο παγωμένο. Οι παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, που παγιδεύτηκαν στο νερό παγώνουν σε θερμοκρασίες -22 βαθμούς Κελσίου δημιουργούν μία απόκοσμη εικόνα στην επιφάνεια της λίμνης.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/4433498/savvato-i-pagomeni-limni-me-tis-fysalides

7.Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ ΒΑΪΚΑΛΗ (Ο ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΠΑΓΟΣ)

Η Σιβηρία ως γνωστών έχει παρά πολλές λίμνες. Μια από αυτές είναι η Βαϊκάλη, που βρίσκεται στην νότια Σιβηρία και είναι η παλαιότερη, η βαθύτερη, η καθαρότερη και η πιο παγωμένη λίμνη στον κόσμο. Ο πάγος της λίμνης μπορεί να αντέξει όχημα ως και 15 τόνους. Εκτός από αυτό, ο πάγος μοιάζει κρυστάλλινος. Τόσο καθαρός που παρόλο το βάθος μπορείς να δεις με λεπτομέρεια τα ψάρια, τα φυτά, τα πάντα!!! Τέλος, μέσω των ρωγμών που δημιουργούνται στη λίμνη, οι οργανισμοί κάτω από το νερό διατηρούνται ζωντανοί.

Πηγή: https://www.protothema.gr/environment/article/647090/limni-vaikali-i-pio-eduposiaki-pagomeni-limni-tou-kosmou/

8.ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Το παγωμένο δάχτυλο του θανάτου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρουσιάζει την δημιουργία μιας παγωμένης δίνης νερού, που ξεκινάει από την επιφάνεια της θάλασσας και συνήθως συμβαίνει στην Ανταρκτική. Καθώς η ώρα περνά, η επίδραση του στροβίλου εξαπλώνεται, παράγοντας πάγο στον πυθμένα του ωκεανού. Αυτό δυστυχώς επηρεάζει θανάσιμα πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως τους αστερίες. Η αφορμή του φαινομένου αυτού είναι η διαφορά του ψυχρού αέρα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και περιστρέφεται μέχρι να πάει στο πυθμένα.

Πηγή : https://www.tilestwra.com/pagomenos-strovilos/

9.Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΕ ΤΡΥΠΑ

Η μεγάλη μπλε τρύπα είναι μια από τις μεγαλύτερες καταβόθρες παγκοσμίως και έχει διάμετρο 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα. Η μπλε τρύπα δημιουργήθηκε περίπου 14.000 χρόνια πριν, δηλαδή πριν το τέλος τις εποχής των παγετώνων. Όταν οι παγετώνες άρχισαν να λιώνουν, το πάνω μέρος του σπηλαίου έπεσε, γέμισε νερό και έμεινε έτσι μέχρι και σήμερα. Επίσης, η μεγάλη μπλε τρύπα πλέον θεωρείτε ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγές: https://www.news247.gr/epistimi/to-mystirio-tis-megalis-mple-trypas-vrikan-agnosta-ichni-ston-pythmena.6698205.html

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/2138109/i-megali-ble-tripa-pou-kathiloni

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε